Boka här

Mitt i centrumHitta hit »

Boka Rum

En spännande historia

Hotellets historia sträcker sig tillbaka till år 1909. Ett annex på gården användes först som hushållskola och sedan som hotell och restaurant. Den nuvarande byggnaden uppfördes 1938 av byggmästare Bele Johansson och kom att kallas "stenbele", medan den äldre fastigheten fick bli "träbele".

Det var hårdare förhållanden på den tiden än idag. Byggmästaren hade en timlön på 1kr och 5 öre och lärlingen på 35 öre. På vardagarna arbetade man kl. 07-17 med en halvtimmes matrast och på lördagarna 07-13 – utan rast!

Den 10 maj 1938 invigdes Hotell Bele, som snart blev berömt för sin S.O.S. (sill, ost, smör) till lunch. Dåtidens matsal ligger på samma plats som idag, med utsikt mot gågatan i Trollhättans centrum. 

Under några vintermånader 1940 bodde flygare och mekaniker på Hotell Bele. 43 amerikanska jaktplan levererades i delar till Sverige och monterades på Saab i Trollhättan. De provflögs av amerikanen Robert A. Winston för att därefter flygas till Finland av finländska piloter.

Andra aktiviteter har varit mer fredliga. Under åren har många festligheter som bröllop och kalas anordnats på Hotell Bele.

Sedan revs gamla ”TräBele”. Men namnet och verksamheten lever vidare i den nyare byggnaden under ledning av Ulrika Emanuelsson. Hela hotellet har totalrenoverats och har idag alla moderna bekvämligheter. Samtidigt har vi lyckats bevara hemtrevnaden och den personliga servicen. Det kan våra gäster intyga.