Boka här

Mitt i centrumHitta hit »

Boka Rum

En spännande historia

En spännande historia


År 1923 köpte Agnes och Rudolf Johansson fastigheten på Kungsgatan 37 i Trollhättan. Agnes hade i många år haft lunchservering uppe på Stallbacka industriområde, så det var hon som tog hand om verksamheten och Rudolf, som var byggmästare, restaurerade och byggde om och till. På Egna hems-området, norr om centrum, finns några av hans nationalromantiskt inspirerade villor kvar.


Hotellet fick sitt namn efter en fornnordisk kung vid namn Bele som förekommer i Esaias Tegnérs Frithiofs saga.


Huset på Kungsgatan var byggt 1909 och hade bl.a. varit hushållsskola, men rustades nu upp och det blev hotell med matsal och i trädgården ut mot gatan var det servering sommartid.


1938 invigdes det nya Bele som byggts mot gatan. En mycket modern byggnad med längsgående balkonger efter kontinental modell. Den nya byggnaden fick heta ”stenbele” och den gamla ”träbele” i folkmun. Den gamla träbyggnaden revs så småningom.
Hotellet hade ett 40-tal rum och i dem bodde dels resande gäster, dels ett antal fasta abonnenter, som togs mycket väl om hand av makarna Johansson.
Bele var mycket berömt för sin goda mat t.ex. S.O.S (smör, ost och sill) och genom åren har många trollhättebor firat bröllop, examina och födelsedagar i matsalen, som ligger på samma plats idag som när huset byggdes.


Under några vintermånader 1940 bodde flygare och mekaniker på Hotell Bele. 43 amerikanska jaktplan levererades i delar till Sverige och monterades på Saab i Trollhättan. De provflögs av amerikanen Robert A. Winston för att därefter flygas till Finland av finländska piloter.


Hotell Bele ägs och lever idag vidare under ledning av Ulrika Emanuelsson. Hela hotellet har totalrenoverats och har alla moderna bekvämligheter utan att man gjort avkall på den personliga servicen och hemtrevnaden. Det kan alla gäster intyga.